Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych. Skład posiłków skomponowano tak, by dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami. Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych, niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości.

Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Pieczywo mieszane z masłem, szynką wieprzową, sałata, pomidor, kawa inka na mleku/ herbata.  

Zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana , pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka z białej kapusty, kompot / sok.

Bułka sznytka z twarożkiem waniliowym herbata z cytryną, owoce.

Zacierka na mleku , bułka z masłem, wędliną, papryka, owoce.

Zupa neapolitańska zabielana, kotlet schabowy w panierce, gotowane ziemniaki, mizeria kompot / sok.

Budyń z musem owocowym,  paluch z cynamonem, marchewka do chrupania.

Stół szwedzki; pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ser  żółty, jajko gotowane,  warzywa, herbatka miętowa.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem zabielana, leczo z kurczaka z warzywami, ryż na sypko, sok  tłoczony.

Ciasto biszkoptowe z owocami(wypiek własny) mleko/herbata, owoce.

Bułka żytnia z masłem i roladą z kurczaka, ogórek,  kakao/herbata.

Barszcz ukraiński zabielany ,pyzy z mięsem/ pierogi z mięsem , surówka z kapusty pekińskiej, lemoniada/ sok.

Drożdżówka z kruszonką , mleko/herbata, zestaw owoców.

Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, wędliną wieprzową, warzywa, herbata owocowa.

Krupnik z kaszą jaglaną i warzywami filet z ryby w cieście naleśnikowym, ziemniaki, surówka z pomidora z cebulką, kompot/ sok.

Makaron kokardki z białym serem, truskawkami polane jogurtem ze śmietaną, woda z cytryną, owoce.

Pieczywo z masłem i wędliną drobiową, sałata , rzodkiewka,  kakao/rumianek.

Zupa  kalafiorowa z koperkiem  zabielana, spaghetti z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym, makaron pełnoziarnisty kompot porzeczkowy.

Racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem, mleko/herbata, owoce.

Płatki owsiane/ryżowe na mleku, bułka z masłem i miodem, papryka i marchewka do chrupania.

Rosół z makaronem, kotlet mielony wieprzowy, puree ziemniaczane, buraczki z cebulką, kompot/ sok.  

Pieczywo mieszane z pastą z wędliny/kanapki z wędliną ,warzywa, kakao/ herbata z cytryną, owoce.

Pieczywo mieszane z masłem, wędliną drobiową, sałata, rzodkiewka,  herbata owocowa.

Zupa szpinakowo-szczawiowa z jajkiem, i ziemniakami  zabielana

Serniczki/naleśniki z polewą jogurtowo-śmietanową, woda z cytryną i pomarańczą.

Hot-dog z parówką, serem żółtym, papryka, ketchup, herbatka rumiankowa , owoce.

Pieczywo mieszane z jajkiem gotowanym/pastą jajeczną, pomidor, kawa inka na mleku/herbata.

Zupa pieczarkowa, pieczone podudzie z kurczaka, ryż z kurkumą, surówka z marchewki, jabłka i pora, kompot / sok.

Jogurt owocowy- wyrób własny, chałka z masłem, zestaw owoców.

Bułka kukurydziana z masłem, wędliną, serem żółtym, talerz warzyw, herbata z cytryną.

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, pieczony kotlet  z fileta rybnego,  ziemniaki gotowane, sałata lodowa w sosie winegret , kompot/ sok.

Ryż z jabłkami i cynamonem zapiekany z polewą jogurtowo-śmietanową, herbatka miętowa, owoce.

Skip to content