Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych . Skład posiłków skomponowano tak , by dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami . Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych , niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości.
Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.
JADŁOSPIS DEKADOWY NA SEZON WIOSENNY
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Pieczywo mieszane z masłem, wędliną drobiową, kawa inka na mleku/ herbata. | Zupa jarzynowa/ z brokułów z ziemniakami zabielana , spaghetti z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym/ kurczak ze szpinakiem, makaronem w sosie śmietanowym , sok tłoczony. | Bułka sznytka z twarożkiem waniliowym/ czekoladowym, owoce, herbata z cytryną. |
Pieczywo mieszane z pastą z wędliny, warzywa , herbata owocowa. | Botwinka/ barszcz czerwony, kotlet mielony wieprzowy , ziemniaki gotowane , sałata ze śmietaną/ lodowa w sosie winegret, kompot wieloowocowy. | Pampuchy drożdżowe z musem malinowym mleko/ herbata , owoce. |
Makaron literki na mleku, paluch słonecznikowy z masłem i wędliną , papryka do chrupania. | Zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniakami, zabielana, podudzie pieczone z kurczaka , ryż na sypko, surówka z marchewki , jabłka pora w sosie jogurtowo- majonezowym, kompot . | Bułka kukurydziana z masłem , serem żółtym, mix warzyw , herbata owocowa, owoce |
Parówki z szynki na ciepło , pieczywo mieszane z masłem i ogórkiem, kakao/ herbata. | Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej, ziemniakami, zabielany, gołąbki z mięsem, ryżem w sosie, pomidorowym, ziemniaki, lemoniada / sok . | Frytki/ zapiekanki z wędliną, serem mozzarella, herbata, zestaw owoców |
Płatki kukurydziane na mleku, bułka z masłem i wędliną , owoce. | Zupa koperkowa z zacierką, ryba smażona w cieście naleśnikowym , ziemniaki gotowane, surówka wielowarzywna z kapusty pekińskiej, sok. | Cynamonka/ chałka, mleko/herbata, owoce |
Chleb pszenny z siemieniem lnianym z masłem, wędliną drobiową, sałatą, rzodkiewką, herbata owocowa. | Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria, sok. | Kasza manna na mleku z musem truskawkowym, podpłomyki/flipsy, owoce. |
Pieczywo mieszane z pastą jajeczną i szczypiorkiem , ogórek, kawa inka / herbata. | Zupa kalafiorowa z ziemniakami , pęczotto z mięsem i warzywami,/bogracz z mięsem, warzywami, kompot. | Ciasto marchewkowe/ piaskowe wyrób własny, mleko/ herbata. |
Stół szwedzki : pieczywo mieszane z masłem, wędlin, ser żółty , jajko gotowane, mix warzyw , herbata z cytryną. | Zupa ogórkowa z ziemniakami, serniczki z polewą jogurtowo-śmietanową, sok tłoczony. | Bułka szpinakowa z masłem, wędliną/ kabanosy , warzywa , kakao/ herbata. |
Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem i dżemem niskosłodzonym, owoce. | Zupa neapolitańska ziemniakami , leczo z kurczaka z warzywami, ryż na sypko, kompot porzeczkowy. | Hod-dogi z parówką, serem żółtym/zapiekanki z kiełbasą, serem, ketchup , warzywa , herbata z cytryną. |
Pieczywo mieszane z wędliną, serem żółtym, talerz warzyw , kawa inka / herbat | Rosół z makaronem, kotlet rybny pieczony , ziemniaki z koperkiem , surówka z młodej kapusty, sok. | Jogurt owocowy- wyrób własny, chałka z masłem, owoce. |