Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych. Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami. Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych, niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości.

Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.

Śniadanie

Obiad

Kolacja

Makaron na mleku, bułka z masłem, wędliną wieprzową, pomidor.

Zupa krem z soczewicy z groszkiem ptysiowym / grochowa, kotlet pożarski / kotlet drobiowy siekany z serem żółtym, ziemniaki, surówka z białej rzodkwi ze szczypiorkiem i śmietaną / bukiet warzyw,  kompot.

Ryż z jabłkiem i cynamonem pod pierzynką jogurtową, napój miodowo cytrynowy.

Kiełbaski śniadaniowe  / parówki na ciepło, pieczywo mieszane, ketchup, ogórek, kakao / herbata.

Zupa kapuśniak (kiszona kapusta), serniczki z polewą jogurtową, owoce, sok .

Chleb staropolski z pastą z wędliny, papryka, herbata.

Bułka grahamka / musli z masłem, jajkiem gotowanym, szczypior, pomidor, herbata.

Zupa kalafiorowa, zapiekanka makaronowa z mięsem / spaghetti, ogórek kiszony, kompot .

Rogaliki drożdżowe z dżemem, mleko, owoce.

Płatki owsiane na mleku, chleb lniany z masłem, wędliną wieprzową, papryka.

Zupa żurek z jajkiem i kiełbasą, pulpety z udźca indyka w sosie, kasza jęczmienna, surówka z buraczków zasmażanych, sok owocowy.

Koktajl owocowy, herbatniki petit beurre / podpłomyki, owoce.

Paluch słonecznikowy z masłem, serem żółtym, pomidor, rzodkiewka herbata owocowa.

 Krupnik z kaszą jaglaną, ryba po grecku / ryba w cieście, surówka z kiszonej kapusty, ziemniaki,  kompot owocowy.

Bułka maślana z serkiem waniliowym, owoce,  kakao.

Pieczywo razowe z masłem, sałatą, roladą z kurczaka, herbata owocowa, rzodkiewka.

Zupa szpinakowa zabielana, pierś z kurczaka w panierce kukurydzianej, ziemniaki, duszona marchewka z groszkiem, kompot.

Racuchy drożdżowe / omlet z dżemem, herbata, owoce.

Płatki jęczmienne na mleku, bułka z dżemem, owoce.

Rosół z makaronem, farszynki z mięsem z sosem pieczarkowym, ogórek kiszony, kompot owocowy.

Pieczywo mieszane z masłem, wędliną drobiową, papryką, kakao / herbata.

Bułka kukurydziana / grahamka z serkiem naturalnym, ogórek, herbata.

Barszcz czerwony, gulasz drobiowy, ryż, surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem, kompot.

Ciasto murzynek (wypiek własny), mleko / herbata, owoce.

Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym, serem żółtym, wędliną, mix warzyw, herbata.

Zupa jarzynowa, klops wieprzowy pieczony, kasza bulgur, surówka z czerwonej kapusty, sok owocowy.

Płatki kukurydziane na mleku, bułka sznytka z miodem, zestaw owoców.

Jajecznica ze szczypiorkiem, pieczywo mieszane, pomidor i rzodkiewka, herbata owocowa.

Zupa pomidorowa z ryżem / ogórkowa, pierogi leniwe / kotlet rybny, ziemniaki, surówka wielowarzywna, kompot owocowy.

Frytki pieczone , ketchup / budyń z musem owocowym, pałeczki kukurydziane.

Skip to content