Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych. Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami. Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych, niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości.
Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Pieczywo pszenne / żytnie z masłem, wędliną drobiową, sałata, pomidory, herbata z cytryną. | Zupa kalafiorowa z koperkiem i ziemniakami zabielana, makaron pełnoziarnisty z mięsem mielonym, warzywami w sosie pomidorowym, kompot porzeczkowy. | Racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem, mleko / herbata, owoce. |
Płatki owsiane / ryżowe na mleku, bułka z masłem i miodem, marchewka do chrupania. | Rosoł z makaronem, kotlet mielony wieprzowym, puree ziemniaczane, buraczki z cebulką, kompot. | Pieczywo mieszane z pastą z makreli, ogórek kiszony, herbata z cytryną, owoce. |
Pieczywo mieszane z masłem, wędlina drobiowa, sałata, rzodkiewka, herbata owocowa. | Zupa szczawiowo-szpinakowa z jajkiem zabielana, naleśniki z białym serem w polewie jogurtowo-śmietanowej, sok tłoczony, owoce. | Hot-dog z parówką, serem mozzarella, papryka, ketchup, woda z cytryną. |
Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym / pastą jajeczną ze szczypiorkiem, pomidor, kawa inka na mleku / herbata. | Zupa pieczarkowa zabielana, pieczone podudzie z kurczaka, ryż na sypko, surówka z marchewki, jabłka i pora, kompot. | Jogurt owocowy (wyrób własny), chałka, owoce. |
Bułka kukurydziana z masłem, wędliną, serem żółtym, ogórek, herbata z cytryną. | Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, pieczony kotlet z fileta rybnego, gotowane ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem, kompot. | Kasza manna na gęsto z musem malinowym, wafle ryżowe, owoce. |
Pieczywo mieszane z masłem, szynką wieprzową, pomidor, sałata, kawa inka na mleku / herbata. | Zupa jarzynowa zabiela, pulpety wieprzowo- drobiowe w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka z białej kapusty, kompot porzeczkowy. | Bułka sznytka z twarożkiem waniliowym, herbata z cytryną, owoce. |
Zacierka na mleku, bułka z masłem, wędliną drobiową, papryka. | Zupa pomidorowa zabielana z ryżem, kotlet schabowy, gotowane ziemniaki, mizeria, kompot owocowy. | Budyń z musem truskawkowym, flipsy, owoce. |
Stół szwedzki - pieczywo mieszane z masłem, polędwica, ser żółty, jajko gotowane, ogórek, szczypior, papryka, herbata z cytryną. | Zupa ogórkowa zabielana z koperkiem, leczo z kurczaka z warzywami, ryż na sypko, sok tłoczony. | Ciasto biszkoptowe z owocami, mleko / herbata. |
Bułka pszenna / żytnia z masłem, roladą z kurczaka, ogórek, kakao / herbata. | Barszcz czerwony zabielany, pyzy z mięsem, pomidory z cebulką, kompot. | Płatki kukurydziane na mleku, zestaw owoców. |
Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, wędliną wieprzową, warzywa, herbata owocowa. | Zupa krupnik z warzywami, filet rybny smażony, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, kompot. | Makaron kokardki z białym serem, truskawkami polane jogurtem ze śmietaną, woda, owoce. |