Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych. Skład posiłków skomponowano tak, aby dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami. Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych, niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości.

Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Pieczywo pszenne / żytnie z masłem, wędliną drobiową, sałata, pomidory, herbata z cytryną.

Zupa kalafiorowa z koperkiem i ziemniakami zabielana, makaron pełnoziarnisty z mięsem mielonym, warzywami w sosie pomidorowym, kompot porzeczkowy.

Racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem, mleko / herbata, owoce.

Płatki owsiane / ryżowe na mleku, bułka z masłem i miodem, marchewka do chrupania.

Rosoł z makaronem, kotlet mielony wieprzowym, puree ziemniaczane, buraczki z cebulką, kompot.

Pieczywo mieszane z pastą z makreli, ogórek kiszony, herbata z cytryną, owoce.

Pieczywo mieszane z masłem, wędlina drobiowa, sałata, rzodkiewka, herbata owocowa.

Zupa szczawiowo-szpinakowa z jajkiem zabielana, naleśniki z białym serem w polewie jogurtowo-śmietanowej, sok tłoczony, owoce.

Hot-dog z parówką, serem mozzarella, papryka, ketchup, woda z cytryną.

Pieczywo mieszane z masłem, jajkiem gotowanym / pastą jajeczną  ze szczypiorkiem, pomidor, kawa inka na mleku / herbata.

Zupa pieczarkowa zabielana, pieczone podudzie z kurczaka, ryż na sypko, surówka z marchewki, jabłka i pora, kompot.

Jogurt owocowy (wyrób własny), chałka, owoce.

Bułka kukurydziana z masłem, wędliną, serem żółtym, ogórek, herbata z cytryną.

Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, pieczony kotlet z fileta rybnego, gotowane ziemniaki, surówka z kapusty pekińskiej ze szczypiorkiem, kompot.

Kasza manna  na gęsto z musem malinowym, wafle ryżowe, owoce.

Pieczywo mieszane z masłem, szynką wieprzową, pomidor, sałata, kawa inka na mleku / herbata.

Zupa jarzynowa zabiela, pulpety wieprzowo- drobiowe  w sosie koperkowym,  kasza bulgur, surówka z białej kapusty, kompot porzeczkowy.

Bułka sznytka z twarożkiem waniliowym, herbata z cytryną, owoce.

Zacierka na mleku, bułka z masłem, wędliną drobiową, papryka.

Zupa pomidorowa zabielana z ryżem, kotlet schabowy, gotowane ziemniaki, mizeria, kompot owocowy.  

Budyń z musem truskawkowym, flipsy, owoce.

Stół szwedzki - pieczywo mieszane z masłem, polędwica, ser żółty, jajko gotowane, ogórek, szczypior, papryka, herbata z cytryną.

Zupa ogórkowa zabielana z koperkiem, leczo z kurczaka z warzywami, ryż na sypko, sok tłoczony.

Ciasto biszkoptowe z owocami, mleko / herbata.

Bułka pszenna / żytnia z masłem, roladą z kurczaka, ogórek, kakao / herbata.

Barszcz czerwony zabielany, pyzy z mięsem, pomidory z cebulką, kompot.

Płatki kukurydziane na mleku, zestaw owoców.

Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, wędliną wieprzową, warzywa, herbata owocowa.

Zupa krupnik z warzywami, filet rybny smażony, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty kiszonej, kompot.

Makaron kokardki z białym serem, truskawkami polane jogurtem ze śmietaną, woda, owoce.

Skip to content