Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych. Skład posiłków skomponowano tak, by dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami. Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych, niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości.
Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.
JADŁOSPIS DEKADOWY NA SEZON WIOSENNY
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem na masełku, pomidor, kawa inka/herbata. | Zupa jarzynowa/ brokułowa z ziemniakami zabielana , spaghetti z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym, ogórek kiszony , sok tłoczony. | Bułka sznytka z twarożkiem waniliowym/ czekoladowym, owoce, herbata z cytryną. |
Paluch ze słonecznikiem z pastą z wędliny, warzywa , herbata owocowa. | Botwinka/ barszcz czerwony, kotlet mielony wieprzowy , ziemniaki gotowane , sałata ze śmietaną/ lodowa w sosie winegret, kompot wieloowocowy. | Pampuchy drożdżowe z musem truskawkowym / gofry z dżemem lub cukrem pudrem, mleko/ herbata , owoce. |
Kluski lane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną , papryka. | Zupa pieczarkowa z ziemniakami , podudzie pieczone z kurczaka , ryż na sypko, surówka z marchewki , jabłka pora w sosie jogurtowo- majonezowym, kompot. | Bułka kukurydziana z masłem , serem żółtym, mix warzyw , herbata owocowa, owoce. |
Parówki z szynki na ciepło , pieczywo mieszane z masłem i ogórkiem, kakao/ herbata. | Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana, pierogi z mięsem / gulasz wieprzowy, pomidor z cebulką/ogórek kiszony, lemoniada / sok. | Bułka cynamonka , mleko / herbata, zestaw owoców. |
Płatki ryżowe/ kukurydziane na mleku, bułka z masłem i miodem , owoce. | Zupa koperkowa z zacierką, ryba smażona w cieście naleśnikowym , ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wiśniowy/sok. | Pizza-wyrób własny/frytki, ketchup, warzywa, herbata z cytryną, owoce. |
Chleb pszenny z siemieniem lnianym z masłem, wędliną drobiową, sałatą, rzodkiewką, herbata owocowa. | Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria, sok/ kompot. | Kasza manna na mleku z musem truskawkowym, podpłomyki/flipsy, owoce. |
Pieczywo mieszane z pastą jajeczną i szczypiorkiem , ogórek, kawa inka / herbata. | Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem , pulpety drobiowo-wieprzowe, kasza bulgur, sałatka z buraczków czerwonych , kompot. | Ciasto marchewkowe/ owocowe- wyrób własny, mleko/ herbata. |
Stół szwedzki : pieczywo mieszane z masłem, wędlin, ser żółty , jajko gotowane, mix warzyw , herbata z cytryną. | Zupa ogórkowa z ziemniakami, serniczki z polewą jogurtowo-śmietanową/makaron z twarogiem, sok tłoczony. | Bułka szpinakowa z masłem, wędliną/ kabanosy , warzywa , kakao/ herbata. |
Płatki owsiane / jęczmienne na mleku, bułka z masłem i dżemem niskosłodzonym, owoce. | Zupa koperkowa z zacierką i ziemniakami , leczo z kurczaka z warzywami, ryż na sypko, kompot porzeczkowy. | Hot-dogi z parówką, serem żółtym/zapiekanki z kiełbasą, serem, ketchup , warzywa , herbata z cytryną. |
Pieczywo mieszane z wędliną, serem żółtym, talerz warzyw , kawa inka / herbata. | Rosół z makaronem, kotlet rybny pieczony , puree ziemniaczane , surówka z młodej kapusty. | Jogurt owocowy- wyrób własny, chałka z masłem, owoce. |