Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych  i estetycznych . Skład posiłków skomponowano tak , by dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami . Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych , niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości. 

Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.

JADŁOSPIS    DEKADOWY  NA SEZON  WIOSENNY

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Pieczywo mieszane  z masłem, wędliną drobiową, kawa inka na mleku/ herbata.

Zupa jarzynowa/ z brokułów  z ziemniakami zabielana , spaghetti z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym/ kurczak ze szpinakiem, makaronem w sosie śmietanowym , sok tłoczony.

Bułka sznytka z twarożkiem waniliowym/ czekoladowym, owoce, herbata z cytryną.

Pieczywo mieszane z pastą z wędliny, warzywa , herbata owocowa.

Botwinka/ barszcz czerwony,

kotlet mielony wieprzowy , ziemniaki gotowane , sałata ze śmietaną/ lodowa w sosie winegret, kompot wieloowocowy.

Pampuchy drożdżowe z musem malinowym mleko/ herbata , owoce.

Makaron literki na mleku, paluch słonecznikowy  z masłem i wędliną , papryka do chrupania.

Zupa szczawiowa z jajkiem, ziemniakami, zabielana, podudzie pieczone z kurczaka , ryż na sypko, surówka z marchewki , jabłka pora w sosie  jogurtowo- majonezowym, kompot .


Bułka kukurydziana z masłem , serem żółtym, mix warzyw , herbata owocowa, owoce

Parówki z szynki na ciepło , pieczywo mieszane z masłem i ogórkiem, kakao/ herbata.

Zupa krupnik z kaszy jęczmiennej, ziemniakami,  zabielany, gołąbki z mięsem, ryżem w sosie, pomidorowym, ziemniaki, lemoniada / sok .

Frytki/ zapiekanki z wędliną, serem mozzarella, herbata, zestaw owoców

Płatki kukurydziane na mleku, bułka z masłem i wędliną , owoce.


 Zupa koperkowa z zacierką, ryba smażona w cieście naleśnikowym , ziemniaki gotowane, surówka wielowarzywna z kapusty pekińskiej, sok.

Cynamonka/ chałka, mleko/herbata,  owoce

Chleb pszenny z siemieniem lnianym z masłem, wędliną drobiową, sałatą, rzodkiewką, herbata owocowa.

Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria, sok.

Kasza manna na mleku z musem truskawkowym, podpłomyki/flipsy, owoce.

Pieczywo mieszane z pastą jajeczną i szczypiorkiem , ogórek, kawa inka / herbata.

Zupa kalafiorowa z ziemniakami , pęczotto z mięsem i warzywami,/bogracz z mięsem, warzywami, kompot.

Ciasto marchewkowe/ piaskowe wyrób własny, mleko/ herbata.

Stół szwedzki : pieczywo mieszane z masłem, wędlin, ser żółty , jajko gotowane, mix warzyw , herbata z cytryną.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, serniczki z polewą jogurtowo-śmietanową, sok tłoczony.

Bułka szpinakowa z masłem, wędliną/ kabanosy , warzywa , kakao/ herbata.

Płatki owsiane na mleku, bułka z masłem i dżemem niskosłodzonym, owoce.


Zupa neapolitańska ziemniakami , leczo z kurczaka z warzywami, ryż na sypko, kompot porzeczkowy.

Hod-dogi z parówką, serem żółtym/zapiekanki z kiełbasą, serem, ketchup , warzywa , herbata z cytryną.

Pieczywo mieszane z wędliną, serem żółtym, talerz warzyw , kawa inka / herbat

Rosół z makaronem, kotlet rybny pieczony , ziemniaki z koperkiem , surówka z młodej kapusty, sok.

Jogurt owocowy- wyrób własny, chałka z masłem, owoce.

Skip to content