Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych  i estetycznych . Skład posiłków skomponowano tak , by dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami . Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych , niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości. 

Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.

JADŁOSPIS    DEKADOWY  NA SEZON ZIMOWY

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Płatki owsiane na mleku, bułka  musli z masłem, wędliną wieprzową, sałata, pomidor.

Zupa krem z pora/ krem z brokuła, spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym/ zapiekanka makaronowa z mięsem, marchew do chrupania, kompot/sok .

Ciasto cytrynowe (własnego wypieku), mleko/herbata, zestaw owoców.

Kiełbaski śniadaniowe/parówki na ciepło, chleb staropolski, ketchup, ogórek  słupek, kawa inka na mleku/ na wodzie.

Kapuśniak mazurski, serniczki w polewie jogurtowej/naleśniki z serem , kompot.

Bułka maślana z serkiem waniliowym/dżemem, herbata owocowa, owoce.

Bułka grahamka/ musli z masłem, jajkiem gotowanym, /pasta jajeczna, szczypior, pomidor, kakao/herbata.

Barszcz ukraiński z ziemniakami, zabielany, kotlet pożarski/ siekany, ryż brązowy, surówka z białej rzodkwi, kompot.

Koktajl owocowy na bazie maślanki, herbatniki petit burre, /biszkopty, zestaw owoców

Stół szwedzki: pieczywo mieszane z masłem, wędlina ser żółty, jajko gotowane, zestaw warzyw, herbata z cytryną i miodem.

Żurek z kiełbaską/barszcz biały z jajkiem, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, surówka z marchewki, jabłka, pora w sosie jogurtowym.

Bułka zwykła z masłem, wędliną, zestaw warzyw, kawa inka na mleku/herbata, owoce.

Makaron literki  na mleku, paluch słonecznikowy z masłem i miodem

Zupa grochowa/z soczewicy , ryba z pieca z warzywami trio , ziemniaki z koperkiem, sok tłoczony.

Makaron z serem, truskawkami, polewą jogurtową, owoce.

Chleb słonecznikowy z masłem,  pasztetem drobiowym, ogórek, kakao na mleku/herbata z cytryną. 

Zupa krem z zielonego groszku/krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym, pulpety wieprzowo-drobiowe, kasza bulgur, surówka wielowarzywna, sok tłoczony.

Ciasto piaskowe- wypiek własny, mleko/herbata, zestaw owoców.

Bułka z masłem, wędliną drobiową,  zestaw warzyw, kakao/ herbata.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami, zacierką, zabielana, nugetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych, ryż na sypko, marchewka mini na ciepło, kompot.

Pieczywo mieszane z pastą z makreli, ogórek, herbata z cytryną.

Jajecznica na masełku ze szczypiorkiem, pieczywo mieszane z masłem, pomidor i szczypiorek, kakao/herbata 

Zupa pomidorowa z ryżem/makaronem, gulasz wieprzowy z warzywami, kasza jęczmienna, ogórek kiszony w słupek, kompot.

Bułka musli z masłem, wędliną wieprzową, warzywa,  zestaw owoców, kawa inka na mleku/herbata z cytryną.

Zacierka na mleku, bułka z masłem, wędliną, papryka do chrupania.

Rosół z makaronem, natką pietruszki, pieczeń rzymska/klops, ziemniaki, surówka z buraczków, kompot.

Chałka z kruszonką/cynamonka, mleko/herbata, zestaw owoców.

Bułka sznytka z masłem,  wędliną, serem żółtym,  bukiet warzyw, kakao/herbata

Zupa fasolowa z ziemniakami, kotlet rybny z pieca/paluszki rybne z fileta, ziemniaki z koperkiem, surówka z kiszonej kapusty, sok tłoczony.

Tosty/pizza z wędliną, serem mozzarella i papryką, ketchup, herbatka rumiankowa

Skip to content