Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych. Skład posiłków skomponowano tak, by dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami. Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych, niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości.
Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.
Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
Pieczywo mieszane z masłem, szynką wieprzową, sałata, pomidor, kawa inka na mleku/ herbata. | Zupa jarzynowa z ziemniakami zabielana , pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie koperkowym, kasza bulgur, surówka z białej kapusty, kompot / sok. | Bułka sznytka z twarożkiem waniliowym herbata z cytryną, owoce. |
Zacierka na mleku , bułka z masłem, wędliną, papryka, owoce. | Zupa neapolitańska zabielana, kotlet schabowy w panierce, gotowane ziemniaki, mizeria kompot / sok. | Budyń z musem owocowym, paluch z cynamonem, marchewka do chrupania. |
Stół szwedzki; pieczywo mieszane z masłem, wędlina, ser żółty, jajko gotowane, warzywa, herbatka miętowa. | Zupa ogórkowa z ziemniakami, koperkiem zabielana, leczo z kurczaka z warzywami, ryż na sypko, sok tłoczony. | Ciasto biszkoptowe z owocami(wypiek własny) mleko/herbata, owoce. |
Bułka żytnia z masłem i roladą z kurczaka, ogórek, kakao/herbata. | Barszcz ukraiński zabielany ,pyzy z mięsem/ pierogi z mięsem , surówka z kapusty pekińskiej, lemoniada/ sok. | Drożdżówka z kruszonką , mleko/herbata, zestaw owoców. |
Pieczywo mieszane z masłem, serem żółtym, wędliną wieprzową, warzywa, herbata owocowa. | Krupnik z kaszą jaglaną i warzywami filet z ryby w cieście naleśnikowym, ziemniaki, surówka z pomidora z cebulką, kompot/ sok. | Makaron kokardki z białym serem, truskawkami polane jogurtem ze śmietaną, woda z cytryną, owoce. |
Pieczywo z masłem i wędliną drobiową, sałata , rzodkiewka, kakao/rumianek. | Zupa kalafiorowa z koperkiem zabielana, spaghetti z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym, makaron pełnoziarnisty kompot porzeczkowy. | Racuchy drożdżowe posypane cukrem pudrem, mleko/herbata, owoce. |
Płatki owsiane/ryżowe na mleku, bułka z masłem i miodem, papryka i marchewka do chrupania. | Rosół z makaronem, kotlet mielony wieprzowy, puree ziemniaczane, buraczki z cebulką, kompot/ sok. | Pieczywo mieszane z pastą z wędliny/kanapki z wędliną ,warzywa, kakao/ herbata z cytryną, owoce. |
Pieczywo mieszane z masłem, wędliną drobiową, sałata, rzodkiewka, herbata owocowa. | Zupa szpinakowo-szczawiowa z jajkiem, i ziemniakami zabielana Serniczki/naleśniki z polewą jogurtowo-śmietanową, woda z cytryną i pomarańczą. | Hot-dog z parówką, serem żółtym, papryka, ketchup, herbatka rumiankowa , owoce. |
Pieczywo mieszane z jajkiem gotowanym/pastą jajeczną, pomidor, kawa inka na mleku/herbata. | Zupa pieczarkowa, pieczone podudzie z kurczaka, ryż z kurkumą, surówka z marchewki, jabłka i pora, kompot / sok. | Jogurt owocowy- wyrób własny, chałka z masłem, zestaw owoców. |
Bułka kukurydziana z masłem, wędliną, serem żółtym, talerz warzyw, herbata z cytryną. | Krem z dyni z groszkiem ptysiowym, pieczony kotlet z fileta rybnego, ziemniaki gotowane, sałata lodowa w sosie winegret , kompot/ sok. | Ryż z jabłkami i cynamonem zapiekany z polewą jogurtowo-śmietanową, herbatka miętowa, owoce. |