Jadłospis opracowany zgodnie z normami żywieniowymi dzieci w wieku przedszkolnym z uwzględnieniem walorów smakowych i estetycznych. Skład posiłków skomponowano tak, by dziecko mogło dokonywać wyborów zgodnie z upodobaniami. Jadłospis może ulec zmianie w przypadku braków kadrowych, niskiej frekwencji dzieci lub uroczystości.

Do każdej zupy dodajemy koperek lub natkę pietruszki.

JADŁOSPIS    DEKADOWY  NA SEZON  WIOSENNY

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

Pieczywo mieszane z masłem, jajecznica ze szczypiorkiem na masełku, pomidor, kawa inka/herbata.

Zupa  jarzynowa/ brokułowa z ziemniakami zabielana , spaghetti z mięsem mielonym i warzywami w sosie pomidorowym, ogórek kiszony , sok tłoczony.

Bułka sznytka z twarożkiem waniliowym/ czekoladowym, owoce, herbata z cytryną.

Paluch ze słonecznikiem z pastą z wędliny, warzywa , herbata owocowa.

Botwinka/ barszcz czerwony,

kotlet mielony  wieprzowy , ziemniaki gotowane , sałata ze śmietaną/ lodowa w sosie winegret, kompot wieloowocowy.

Pampuchy drożdżowe z musem truskawkowym / gofry z dżemem lub cukrem pudrem,  mleko/ herbata , owoce.

Kluski lane na mleku, pieczywo mieszane z masłem i wędliną , papryka.

Zupa pieczarkowa z ziemniakami , podudzie pieczone z kurczaka , ryż na sypko, surówka z marchewki , jabłka pora w sosie                         jogurtowo- majonezowym, kompot.

Bułka kukurydziana z masłem , serem żółtym, mix warzyw , herbata owocowa,  owoce.

Parówki z szynki na ciepło , pieczywo mieszane z masłem i ogórkiem,  kakao/ herbata.

Zupa szczawiowa z jajkiem zabielana, pierogi z mięsem / gulasz wieprzowy,  pomidor z cebulką/ogórek kiszony, lemoniada / sok.

Bułka cynamonka , mleko / herbata, zestaw owoców.

Płatki ryżowe/ kukurydziane na mleku, bułka z masłem i miodem , owoce.

Zupa koperkowa z zacierką, ryba smażona w cieście naleśnikowym , ziemniaki gotowane, surówka z kapusty pekińskiej, kompot wiśniowy/sok.

Pizza-wyrób własny/frytki, ketchup, warzywa, herbata z cytryną, owoce.

Chleb pszenny z siemieniem lnianym z masłem, wędliną drobiową, sałatą, rzodkiewką, herbata owocowa.

Zupa pomidorowa z makaronem, kotlet schabowy, ziemniaki z koperkiem, mizeria, sok/ kompot.

Kasza manna na mleku z musem truskawkowym, podpłomyki/flipsy, owoce.

Pieczywo mieszane z pastą jajeczną i szczypiorkiem , ogórek, kawa inka / herbata. 

Zupa kalafiorowa z ziemniakami i koperkiem , pulpety drobiowo-wieprzowe, kasza bulgur,  sałatka z buraczków czerwonych , kompot.

Ciasto marchewkowe/ owocowe- wyrób własny, mleko/ herbata.

Stół szwedzki : pieczywo mieszane z masłem, wędlin, ser żółty , jajko gotowane, mix warzyw , herbata z cytryną.

Zupa ogórkowa z ziemniakami, serniczki z polewą jogurtowo-śmietanową/makaron z twarogiem, sok tłoczony.

Bułka szpinakowa z masłem, wędliną/ kabanosy , warzywa , kakao/ herbata.

Płatki owsiane / jęczmienne na mleku, bułka z masłem i dżemem niskosłodzonym, owoce.

Zupa koperkowa z zacierką i ziemniakami , leczo z kurczaka  z warzywami, ryż na sypko, kompot porzeczkowy.

Hot-dogi z parówką, serem żółtym/zapiekanki z kiełbasą, serem, ketchup , warzywa , herbata z cytryną.

Pieczywo mieszane z wędliną, serem żółtym, talerz warzyw , kawa inka / herbata.

Rosół z makaronem, kotlet rybny pieczony , puree ziemniaczane , surówka z młodej kapusty.

Jogurt owocowy- wyrób własny, chałka z masłem, owoce.

Skip to content